13 Ocak 2012 Cuma

Kahvaltılık Sos

Cevizli biber, çemen, biber tuzu, muhammara.. temel malzemesi kırmızı kapya biber olan bu kahvaltılık sosa, hemen hemen her yörede farklı isim veriliyor ve içeriğinde ufak tefek değişiklikler yapılabiliyor.
Ben Bim'in kahvaltılık sosunu çok sevdiğim için, ona benzetmeye çalışarak kendimi denemek için, evde yaptığımız biber salçasından yaptım bunu, hane halkı ve eş-dost pek beğendi. Daha sonra üç kez daha yaptım. Geçer not aldım diye umuyorum. Zira kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi oldu bile çoktan.

Malzemeler:
1 kavanoz biber salçası (tuzsuz)
3 yemek kaşığı domates salçası (tuzsuz)
5-6 diş sarımsak
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 silme tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber
1 silme tatlı kaşığı kara biber
1 çay kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı toz kişniş
1 tatlı kaşığı kimyon
 İstediğiniz miktarda tuz koyabilirsiniz fakat sosun bozulmaması için çok az olmaması gerek. (2-2,5  tatlı kaşığı yeterli gelecektir)
1,5 su bardağı çekilmiş ceviz içi

Teflon pilav tenceresine salçaları koyup, üzerine sarımsakları rendeleyin. Tencereyi ocağın en büyük gözüne koyun, altını en kısık ayarda açın. Sıvıyağı ekleyip iyice ve sürekli karıştırın. Salça ısınınca baharatları ekleyin. Bu aşamada altını biraz daha açın. Sarımsak kokusu yayılıncaya kadar sürekli karıştırın. Salçanın rengi ve kıvamı koyulaşınca cevizi ekleyin. Cevizin de yağı karışıma girecek şekilde altını arada açıp arada kısarak iyice pişirin, dibinin tutmaması için sürekli karıştırmaya devam edin. Cevizleri ekledikten sonra yaklaşık 20 dakika daha pişirdikten sonra, ocağın altını kapatın. Soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kavanozlara bölüp, buzdolabında saklayın.

Hiç yorum yok: